Над 400 информатици мерят знания в Шумен - Телевизия Шумен
Над 400 информатици мерят знания в Шумен

Състезатели от 17 държави участват в 14-то издание на Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“. Домакин на събитието е Шуменският университет “Епископ Константин Преславски”.
С над 400 състезатели започна поредното издание на Международния есенен турнир по информатика. Тази година форумът се провежда хибридно – на място и онлайн.
„Тук присъствено в университета пристигнаха 104 участници в двете възрастови групи – големи и малки. Иначе общият брой участници е над 400. За сега всичко върви по план. Посрещнахме гостите, днес е първият състезателен ден, утре е вторият състезателен ден“, каза Димитър Добрев – член на организационния комитет.
Шумен е представен от 16 информатици – по 8 в двете възрастови категории. Утре пристигат и състезателите за Националния турнир, който ще се проведе паралелно.
Днес залите са 8, утре стават 10. Малко се усложняват нещата, защото ще имаме в страни една зала, защото Международният турнир и Националното състезание се припокриват. Да се надяваме всичко да мине гладко“, каза Цветелина Иванова – председател на техническия комитет.
Това е 14-то поредно издание на турнира и в него има и представители от Перу, Саудитска арабия, Египет и други.
„Състезанието набра голяма скорост и стана изключително популярно. То е уникално по своята същност в света, тъй като се провежда и в двете възрастови групи, в които се провеждат състезания по информатика – в младша възраст до 15,5 години и старша възраст за целия гимназиален етап“, каза Бисерка Йовчева – председател на организационния комитет.
Закриването на турнира и награждаването на победителите ще бъде в събота от 19 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Ванеса Гецева с грамота „Джон Атанасов“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *