Намалиха присъда за причинена смърт след скандал - Телевизия Шумен

Намалиха присъдата на мъж, осъден за нанесена телесна повреда, вследствие на която почина 72-годишният секретар на читалището в село Велино Георги Зафиров. С решение на Варненския апелативен съд осъденият на първа инстанция на пет години затвор извършител – Николай Янков, ще търпи наказание от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода. Подсъдимият е задължен да заплати обезщетения за неимуществени вреди на тримата наследници на починалия в общ размер 500 000 лева. Фаталният инцидент стана на 27 август 2022 година. На празник в село Белокопитово подсъдимият и пострадалият се скарали за разтребването на масите, след което Николай Янков силно ударил с ръка по лицето и повалил опонента си на земята. Пострадалият бил настанен в болница, но починал седмица по-късно. Моментът на нанасяне на удара е бил заснет от видеокамера, а причината за спора – изяснена от показанията на очевидци.
Магистратите от по-горната инстанция са приели, че Николай Янков е действал с умисъл да причини лека телесна повреда – спонтанно е нанесъл един удар. Падането на мъжа и удара в асфалта, при което е получена черепно-мозъчната травма, не е било предвидимо. „Когато от умишлено причинено по-леко по вид увреждане настъпят по-тежки усложнения или смърт, които деецът нито е желаел, нито е допускал, отговорността за непредпазливо причинената смърт е във връзка с по-лекото увреждане, защото то е извършено умишлено, а по–тежките увреждания и смъртта са настъпили по непредпазливост“, се посочва в съдебното решение.
При приетата от въззивния съд правна квалификация законът предвижда лишаване от свобода до пет години. Като справедлива и съответстваща на извършеното деяние, съдебният състав е определил присъда 4 години лишаване от свобода, които се редуцират с една трета, с оглед съкратеното съдебно следствие. Така подсъдимият следва да търпи ефективно наказание 2 години и 8 месеца лишаване от свобода.
Решението на Апелативния съд може да се обжалва пред ВКС.

Побой отне човешки живот

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *