НАП Шумен събра над 1,6 млн. лв. просрочени задължения - Телевизия Шумен

Над 1,6 млн. лв.  просрочени задължения от получателите на обществен ресурс за първите осем месеца на годината, събраха публичните изпълнители от шуменския офис на НАП, съобщават от приходната агенция. Над половин милион лева са платени доброволно, а над 1,1 млн. лв. от задълженията са внесени след наложен запор.

За задълженията на лица – изпълнители по договори възложени от разпоредители с бюджетни средства и по проекти по оперативни програми от Европейски фондове, НАП получава информация чрез автоматизирана информационна система „РМС Плащания“. Целта е увеличаване на събираемостта на задълженията.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали дружеството има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения. Ако бъдат установени такива, публичните изпълнители на НАП могат да използват цялата или част от сумата на обществения ресурс, за да бъдат погасени дълговете на задължените лица към бюджета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.