Нарастват случаите на агресия в детска възраст - Телевизия Шумен

Нарастват случаите на агресивно поведение в детска възраст. И в градините, и в училищата, психолозите отчитат все повече подрастващи с проблемно поведение. Според специалистите, причините за агресия сред децата са много и различни.
„Нараства силата и мащабът им на агресивност, което е вече плашещо. По-често камъчето се крие в семейството. Винаги, когато работим с такива деца, в един момент, след време се стига до изводът, че вкъщи винаги има проблем. Дали е неглижиран в ранна детска възраст, дали в момента този проблем се е зародил. Тези деца наистина дават отзвук на това, което виждат“, разказа Светлана Петкова – психолог в ДГ “Светулка”.

 

Не всеки път причината е конфликт в семейството. Понякога проблемът е заетостта на родителите и липсата на правила у дома.
„Понякога, за да сме приятели с децата си, им разрешаваме всичко. Когато обаче не разрешим в някой момент нещо, което сме правили рутинно във времето, точно проявата е на тръшкане, на удряне или вече залитане в друга посока, която е по-сериозна – психотропни вещества и друг вид привличане на внимание“, допълни Светлана Петкова.
В такива случаи е важно родителите да не неглижират случващото се, да потърсят помощ и да бъдат партньори на психолозите. Тогава най-често работата на специалистите се увенчава с успех. Освен това енергията на децата трябва да бъде насочена с позитивна посока, като спортът е отлична възможност.
„Акцентираме при работата си с децата предимно на позитивната агресия. Т.е., когато човек иска да се докаже, да успее в това общество и това го постигаме чрез универсална превенция, влизайки в часовете“, каза Снежана Петкова от Общински здравен център.
Децата не могат да канализират и да трансформират агресията. На тях трябва да им се показва как е правилно да изразяваш себе си и желанията си.

Подрастващи обсъдиха темата за агресията

Професионален празник на психолога

Нова детска книга от шуменски автор

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *