Настъпи астрономическото лято - Телевизия Шумен
време прогноза

В 17 часа и 57 минути настъпи астрономическото лято. На 21 юни е лятното слънцестоене и най-дългият ден в годината. Оттук нататък продължителността на деня постепенно ще намалява с по няколко секунди.
Интензивни валежи и условия за градушки. Това очакват метеоролозите в четвъртък – първия ден след настъпването на астрономическото лято.
„След това – в петък и събота, ще настъпи стабилизиране на атмосферата. След което, в събота, още в следобедните часове, точно тук за нашия район във вътрешността на страната, ще има условия за образуване на купеста и купесто-дъждовна облачност и в неделя и понеделник очакваме отново валежи от дъжд, основно в обедните и следобедните часове“, разясни Соня Койчева – ръководител ХМО-Шумен.

 

За разлика от май, когато надхвърлихме значително месечната норма на валежите, юни се оказа доста сух за района на Шумен. До момента количеството дъжд, паднал на нашата територия, е около 40 литра на квадратен метър, при норма 70 литра.
„Миналия месец беше завишено водното количество на реките поради валежите, но този месец вече се нормализира. Също така и подпочвените води и те са си в нормите. В нашия регион нямаме опасност от преливане на реки“, каза Николай Николаев – хидролог ХМО-Шумен.
Обичайно през юли и август не се очакват сериозни количества валежи. Дори да ги има, са локални и сравнително краткотрайни. Не са изключени обаче градушки.

Започва астрономическото лято

Забавно лято в библиотеката

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *