Научни експерименти и състезания - Телевизия Шумен
Научни експерименти и състезания

Научни експерименти, игри и забавления за шуменските ученици в еко фестивал в парк „Кьошкове“. Целта му – децата да научат как да се грижат за бъдещето на Земята. Организатори са регионалната екоинспекция, Природен парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие.
Как се рециклира хартия, как се надува балон с оцет и сода, как се прави цветна пяна.
ези и още научни експерименти правиха десетокласници от шуменски училища под ръководството на експерти.
„Да се научим да използваме суровини, за да постигнем даден продукт и страничния продукт да го оползотворим“, обясни Ахмед Наджи – ст. експерт в РИОСВ-Шумен.
„Ако, като цяло, младите не обръщат внимание на това, което правят, не само с въглеродния отпечатък, но и със замърсяването на околната среда, планетата няма да е благоприятно място за живеене на който и да е“, каза Моника – ученик в ППМГ „Нанчо Попович“.
„Според мен е важно, но ми се струва, че хората тези дни много не го правят, защото си мислят че не помага на природата, а и не им се старае“, категоричен е Калин – ученик в СУ „Йоан Екзарх Български“.
Няколко предизвикателства бяха подготвени и за по-малките ученици. В състезанието FUN RUN организаторите изпитаха знанията, бързината и точността на децата.
„Трябва да бъдат сръчни – да вкарат шишарка в цел, трябва да бъдат бързи и добре физически подготвени, за да могат да клекнат три пъти. Да познават животните и да имитират кое животно как прави – например прасето грухти, змията съска. И след това да познават дървесните видове“, обясни Ирина Павлова – ст. експерт ПП „Шуменско плато“.
„Много беше весело и аз съм щастлива, че участвах“, каза Неше – ученик в СУ „Панайот Волов“.
„Ще запомня всичко, което научих тук, защото е полезно да опазваме природата“, изтъкна Мишо – ученик в СУ „Панайот Волов“.
Еко фестивалът беше част от Европейската седмица на мобилността в Шумен.

РИОСВ-Шумен с две инициативи в Седмицата на мобилността

Учат деца да пазят природата

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.