Национален протестен митинг - Телевизия Шумен
Национален протестен митинг

Национален протестен митинг организират синдикатите. Основните искания – повишаване на доходите и ръст на минималната работна заплата. От КНСБ и „Подкрепа“ са категорични, че България посрещна кризата на дъното по възнаграждения и на първо място по неравенства. И настояват държавата да предприеме мерки.
В Шуменска област са започнали преговори в 11 предприятия с искане за по-високи заплати. Оказало се, че в някои от тях хората получават средно 900 лева.
“Това изкристализира най-силно като проблем, т.е има системен проблем, има проблем, който дълги години не е пипан. Там, за да са такива заплатите, значи нещо не е както трябва”, каза Радостин Павлов от КНСБ – Шумен.
Не са както трябва и заплатите в здравната система. Протестите на РЗИ и на спешните медици не доведоха до нищо. Мизерни са и доходите на работещите в областната болница “Нещата са зле. Съвсем малко тръгнахме с колективен трудов договор, една стъпка, но не можахме да стигнем браншовия колективен трудов договор”, посочи Емилия Кирева от синдикалната структура в МБАЛ – Шумен.
“Заплатите са мизерни, унизително ниски. Не може да си учил толкова години, да носиш и юридическа и морална отговорност за живота и здравето на пациентите и в крайна сметка с теб да се подиграват”, заяви Соня Върбанова от СРС “Подкрепа”.
Библиотечните работници още през пролетта поискаха увеличение на парите за издръжка на културните институти, също отчитат че протестът им е бил глас в пустиня. Половин година по-късно те се молят за топла зима.
”Поначало в библиотеката от години има проблем с отоплението и той не е от тази година, повече от 10 години станаха. И по технически причини, и по финансови причини. А сега вече, с тази икономическа и енергийна криза, аз не смея да прогнозирам какво ни чака – нищо добро”, посочи опасенията си  Екатерина Колова от РБ „Стилиян Чилингиров“
Синдикатите получават и множество сигнали за работодатели, които унижават работниците си.
“Тези неща са трудно доказуеми и Инспекцията по труда, като че ли не иска да реагира на тоя текст, а той е в Кодекса на труда и тя трябва да реагира на тези сигнали”, посочи Радостин Павлов.
Част от исканията са ръст на доходите, който да компенсира огромната инфлация. 850 лева минимална заплата от 1 януари. Необлагаем минимум, който да стимулира потреблението и да намали неравенствата. Протестът е насрочен за 11 ноември пред Народното събрание.

1320 лева е издръжката на един работещ

Седмицата на екран, КНСБ с протестни акции за по-високи доходи

Седмицата в 150 минути, Предизвикателства пред работниците, доходи, инфлация

Инфлация и доходи

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *