Национална библиотечна седмица и 100-годишен юбилей на РБ “Стилиян Чилингиров” - Телевизия Шумен
Национална библиотечна седмица и 100-годишен юбилей на РБ “Стилиян Чилингиров”

С поредица от събития Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” отбелязва Националната библиотечна седмица от 9 до 13 май. Днес в културната институция онлайн бяха отчетени резултатите от Националния конкурс за рисунка и за есе „Моята мечта за библиотеката през 2122 г.”, обявен по повод на 100-годишния юбилей на шуменската библиотека.
Наградените участници са:
Категория Рисунка, Първа възрастова група 1-4 клас
Виктор Христов Насков от гр. Дулово – I място
Диана Георгиева Шишкова от гр. Добрич – II място
Цветелина Красимирова Петрова от гр. Попово – III място
Категория Рисунка, Втора възрастова група 5-7 клас
Габриела Атанасова от гр. Добрич – I място
Полина Владиславова Арнаудова от гр. Шумен – II място
Категория Есе, Първа възрастова група 4-7 клас
Петя Добромирова Димитрова от гр. Русе – I място

На 10 май, ден преди професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти, е предвидена богата програма: връчване на годишните награди за библиотечна дейност в област Шумен „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината”, представяне на документалния филм „Пазител на духа и знанието : Шуменската библиотека „Стилиян Чилингиров” на 100 години”, презентация на нов сайт на библиотеката, откриване на фотодокументална изложба: „Моите съвременници : Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров”. Началото на събитията е от 10.00 часа във фоайето на втория етаж на културната институция. На 11 май ще бъде отбелязан Професионалният празник на библиотечните и информационни специалисти. За първи път се чества като Ден на библиотекаря в шуменската библиотека през 1981 г. по предложение на тогавашния ѝ директор Екатерина Янчева. По-късно е утвърден като професионален празник на библиотечните и информационни специалисти. В празничния ден културната институция няма да работи с читатели.
На 12 май ще бъде представена книгата на проф. д-р Росица Ангелова „Шуменци, възпитаници на цариградски училища (XIX век – 30-те год. на XX век)”. Началото на срещата е от 17.30 ч. във фоайе -2 етаж.
На 13 май от 10.00 ч. в Детски отдел гостува авторката Галина Златарева – Галина Златина.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *