На протест за по-високи заплати - Телевизия Шумен

На протест за по-високи заплати излязоха днес служителите на здравната инспекция в Шумен. Месечните им възнаграждения не са актуализирани близо две години. В резултат текучеството в РЗИ е голямо, а тези, които остават са демотивирани и обезверени.
Месечната заплата в РЗИ стремително приближава минималната и търпението на служителите е изчерпано.
„Те получават среден чист доход около 750 лева и са абсолютно демотивирани да изпълняват задълженията си. Ние просто искаме компенсации за това, че икономическите условия в момента са трудни. В условия сме на галопираща инфлация и се страхуваме как ще посрещнем идващите трудни дни и идващата зима“, каза Албена Патлеева – РЗИ-Шумен.
Заради ниските заплати работата в РЗИ не е атрактивна за младите, които не са в състояние да покриват минимален жизнен стандарт.
„Ако си намеря по-добра работа, по-заплатена, макар и в частния сектор, ще се махна“, каза Десислава Кръстева – РЗИ-Шумен.
В Инспекцията в момента работят около 60 души, има 6 незаети щата. Исканията са за увеличение на заплатите с не по-малко от 20 процента.
„Да се повишат заплатите, за да станат по-реални с настоящата инфлация и нуждата на хората“, каза Мирослав Савчев – РЗИ-Шумен.
Протести на служителите в РЗИ днес имаше в цялата страна. Те бяха подкрепени и от синдикалните структури по места.
„Изискването за квалификация е много високо, а в същото време някакви смешни заплати между 900 и 1000-1020 на санитарен инспектор. Това е недопустимо. Кого контролират те – всички останали, които имат много по-високи заплати“, каза Анета Денева – областен координатор на КНСБ-Шумен.
До края на седмицата служителите на РЗИ в страната ще протестират всеки ден в обедната си почивка. Ако до тогава няма реакция – ще излязат пред здравното министерство.

Протест срещу маските

Над 300 пътни строители на протест

Медици от Шумен на протест

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *