Недостиг на лекари в Шуменско - Телевизия Шумен

Всеки четвърти лекар в област Шумен е в пенсионна възраст. По данни на статистиката от общо 550 работещи в болничната и извънболничната помощ, 215 са на възраст между 55 и 64 години, а младите лекари, на възраст до 35 години, са едва 57.
Доктор Янко Димов е хирург с 35 години стаж и е в предпенсионна възраст. Практикува професията си с любов, въпреки че специалността е сред най-трудните.
“Хирургията е най-тежката специалност. Няма с какво да я сравните. Подготовка, сръчност, кураж, добър екип. От изключително значение е асистентите ти и операционната сестра – всичко да е на ниво, да работите като екип и да ти помагат. Физическа сила, ако щете, защото стоиш прав и работш с ръцете си и с мозъка си. Много неща се изискват”, каза д-р Янко Димов.
В област Шумен специалистите хирурзи са под 6 на сто от общия брой лекари. Близо 1/4 от практикуващите най-хуманната професия са в пенсионна възраст. Според д-р Янко Димов медицината е непривлекателна за младите хора. Липсва и целенасочена държавна политика, за да се преодолее кадровата криза в здравеопазването.
“Преди всичко, нашата професия застарява, поради факта, че дълги години нашата държава не се занимаваше с тази професия. Просто тя не беше сред приоритетите на младите хора. За средствата, като заплата, колкото и меркантилно да звучи това, младите хора предпочитат да направят нещо много пъти по-добре платено и не толкова трудно и рисково. Държавата просто трябва да влезе в ролята си, ако иска да има млади, здрави, умни, лекари, които да останат тук”, обобщи част причините за недостига на млади лекари д-р Янко Димов.
По данни на статистиката осигуреността с лекари в Шуменска област е 33.7 на 10 000 души от населението, с 12.2 пункта по-ниска от средната за страната. По този показател начело са регионите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници.

Седмицата на екран, Най-новият почетен гражданин на Шумен за проблемите в здравеопазването

Разград – с най-малко лични лекари

Свободни места за лекари-специализанти

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *