Нова книга за арменската общност - Телевизия Шумен

Нова книга разказва историята на арменската общност в Шумен. Тя носи заглавието “Арменската общност и диаспора в Шумен”, а неин автор е Онник Ханесян.
Онник Ханесян е роден в Стара Загора, но от ранна възраст живее в Шумен и от години изследва историята на арменската общност в града.
“Основната провокация беше, че навремето през 1981 година излезе една книга за шуменските арменци. Тя се изчерпа и аз реших да я препиша. В процеса на преписването излязоха нови неща и я осъвремених с днешния живот на общността в Шумен.”, каза авторът на книгата.
Днес арменската общност в Шумен наброява по-малко от 300 души, но е известна със своята сплотеност, трудолюбие и почтеност.
“1640 година идват 12 младежи от Нахичеван. Това е първото заселване на арменци в Шумен. Тогава тук е имало една дървена стая, обособена като църква. Единият се оженва за местна арменка и него го ръкополагат като свещеник.”, разказа църковният настоятел Гарабед Гарабедян.
Каменната арменска църква е построена през 1834 година и е най-стария християнски храм в Шумен. Премиерата на книгата е на 29 януари, от 10:30 в Арменския дом.

Арменците празнуват Рождество

Стартира кампания за паметник на Астор

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *