Новото поколение информатици - Телевизия Шумен
Новото поколение информатици

За първи път от 2015 година българин завоюва първо място в младша възрастова група на Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ (IATI). „Изключително постижение за България. През последните години всички златни медали отиваха в Русия и от време на време в Румъния. От толкова година насам България спечели златото и то в младша възрастова група, което означава само едно – и занапред ще продължим да печелим. Младежкият ни национален отбор показа изключително високо ниво“, обобщи представянето на младата школа информатици Бисерка Йовчева, ръководител на Школа “А и Б”.
Абсолютен победител при златните медалисти е българинът Веселин Маркович. Злато получава и шуменецът Даниел Койнов, който сподели, че IATI е на по-високо ниво от всякога. „Възхитен съм от представянето ни като отбор. Трябва да призная, че тази година се затрудних“, каза още опитният състезател.
Сребро в тазгодишното издание на надпреварата завоюва националът Александър Гатев, а съотборникът му Борис Михов – бронз. Бронзови медали при младша възраст получават Петър Михов и Калоян Еленков, а като неофициален състезател еквивалент на бронз получава Георги Славчев.
Руснакът Александър Бабин е официалният първи във старша възраст. Златен медал получава и националът на България Мартин Копчев. Сребро за Андон Тодоров и Георги Петков. Еквивалент на сребърен медал получава Деян Хаджи-Манич. Румен Михов и Атанас Димитров са носители на бронз, а Константин Томов и Ясен Пенчев получават еквиваленти на бронзови медали.
В 13-то издание на Международния есенен турнир по информатика IATI взеха участие 381 състезатели. 160 джуниъра и 221 синиъра от Азербайджан, Албания, Армения, Белгия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Израел, Казахстан, Кипър, Молдова, Северна Македония, Словения, Сърбия, Татарстан, Украйна и световните сили в информатиката Румъния и Русия, премериха сили в два състезателни дни. Турнирът премина без пропуски в организацията. Официалното награждаване на победителите в IATI ще се проведе онлайн днес от 18.00 ч.
Паралелно с IATI се проведоха и Балканската олимпиада по информатика и Националния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“. На Балканската олимпиада българските състезатели са се преборили за златен, два сребърни и един бронзов медали – злато за Мартин Копче, сребро за Андон Тодоров и Румен Михов, бронз – за Атанас Димитров.
Новото поколение шуменски информатици са заели и множество призови места в Националния есенен турнир. „В група „С“ (7-8 клас) отлично се представи Иво Иванов. “Това е ключовата група, от която ще се избира младежкият национален отбор за следващия състезателен сезон“, обясни Бисерка Йовчева. Даниел Койнов грабва среброто в група „В“ (9-10 клас). Най-големият фурор Шумен направи в „Е“ група (4-5 клас) с безпогрешното и бързо представяне на Симона Иванова, която спечели златен медал.
В класирането за момичета група „А“ бронзов медал печели Ниа Димитрова, в „Б“ група двете отличия са за Весела Георгиева – бронз и грамота за много добро представяне в общото класиране. Със сребърен медал от класирането за момичета в „С“ група е Нермин Идриз.
Домакин на Международния есенен турнир по информатика IATI е Община Шумен. Съорганизатори на турнира са ШУ „Епископ Константин Преславски“ и Школа “А и Б“. Турнирът се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и на ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.