Нов център за възрастни в Смядово - Телевизия Шумен
Нов център за възрастни в Смядово

Възрастни хора с деменция ще бъдат настанени в Центъра от семеен тип в Смядово, който приюти бежанци от военния конфликт в Украйна. Реновираната по проект сграда ще предоставя социални услуги от октомври, като вече е избран и екип. 34-годишната Людмила, пристигнала в Смядово през април, заедно със своя син, избира да остане на квартира в града. От октомври младата жена ще бъде част от екипа, който ще предоставя новата социална услуга.
“Обстановката тук беше не само предразполагаща, хората бяха много добри, затова взехме решение, с детето ми да останем в града. Предложиха ми работа и съм много благодарна за това, затова решението ми е да остана, да живея и да работя тук”, каза Людмила Ипатова.
Помещенията в реновираната бивша детска ясла са обзаведени, а след броени дни екипът ще посрещне първите ползватели на новата социална услуга.
“Това са два Центъра са настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, като капацитетът на всеки Център е по 15 потребители”, посочи директорът Ивелина Димитрова.
Разширяването на обхвата на социалните услуги в община Смядово ще продължи, с цел да бъдат обхванати максимален брой нуждаещи се.
“Законът предвиждаше кметът да настанява хората, но все още не е влязъл в сила. Аз искам с предимство да настаня хората от общината. Има доста потребители, които са с предимство, тъй като това сме го изградили с общински средства. Другото, което много ме радва, че ще осигуря постоянна заетост за 27 човека. Има една нова наредба за заплащането на работещите в социалната сфера, ние я приложихме от тази година. Мисля, че заплатите са малко по-сносни и по-добри, и със средствата, които имаме, по-спокойно се работи”, каза кметът на община Смядово Иванка Петрова.
В Смядово предстои изграждането на още един Дневен център за всички потребители на социални услуги, като вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.

 

Смядово с отличие за социално отговорна община

Смядово приюти първите бежанци от Украйна

Смядово очаква първите бежанци

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *