Обработват тревните площи срещу кърлежи - Телевизия Шумен
Обработват тревните площи срещу кърлежи

Обработката на тревните площи срещу кърлежи в Шумен започна от платото, където по четири екипа на наетата от общината фирма работят по график, в ранните сутрешни часове. Приоритетно се пръскат терените около заслоните.
“Този период е важен, защото сега почнаха вече да се появяват кърлежите, ние го правим, преди възрастните екземпляри да са снесли яйца, за да може максимално да ограничим разпространението на кърлежите”, каза Паолина Стоянова от фирмата, която изпълнява дейностите по обработка на терените.
След третирането на съответните площи, в сила е 24-часова карантина. Въпреки, че препаратите са безопасни, от фирмата съветват срока да се спазва. “Препаратите се водят безвредни за топлокръвни, каквито сме и ние, но все пак това е отрова и слагаме карантина от 24 часа, като превантивна мярка. Там, където напраскаме ние даваме гаранция, че всичко е унищожени, говорим за кърлежи в случая, но съответно има диви животни, които навлизат и след определено време отново се разпространяват”, посочи Паолина Стоянова.
За да има максимален резултат от работата по обработката на тревните площи през летния сезон, ще има и повторно пръскане.
“Съобразяваме се изключителни много с метеорологичните условия, не може да кажем втората обработка точно в какъв период е, ние следим развитието на кърлежите и по този начин вече се преценява кога точно е удачно да бъде направена втората обработка”, каза още Стоянова.
Пръскането срещу кърлежи вече е преминало през селата от общината, а в града обработката на тревните площи стартира от следващата седмица.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.