Образователна програма за инсулт - Телевизия Шумен

Работна среща в община Шумен представи националната програма “Бързи герои 112”. Тя е насочена към децата от 6 до 9 години и цели да ги подготви за действие при инсулт с техни възрастни близки.
Елица Хадживълчева губи съпруга си при инсулт и това дълбоко лично преживяване я кара да стигне до идеята за образователната програма “Бързи герои 112”.
„На този етап работим с 15 български общини, около 120 училища и детски градини влязоха в проекта, над 800 са класовете, които обучихме, над 300 са учителите, които станаха посланици на програмата. Към декември 2022 се обучиха 3900 деца. Най-ценното за нея е, че всяко дете обучава 6 възрастни, тоест своите родители и 4-ма баби и дядовци”, разказа Елица Хадживълчева от фондация “Сърце до сърце за България“.
Симптомите за инсулт са три и се появяват внезапно и едновременно. Това са проблеми с говора, слабост в някой от крайниците и неподвижност от едната страна и изкривяване на лицето при говор.
„Когато тези три симптома се появят едновременно, те се появяват внезапно. Пациентът не чувства болка, което е най-важното. Но те в 90 процента от случаите са симптоми за мозъчен инсулт и пациентът трябва максимално бързо да постъпи в болница”, каза д-р Ивайло Петров, невролог.
За целта на обучението е създаден специален учебник, използват се и тематични видеоматериали. Програмата вече получи подкрепата на местната власт и скоро ще се състои среща на директорите на учебни заведения, които ще я приложат на територията на община Шумен.

Днес е Световен ден за борба с инсулта

Инициативата „Мисия безопасни пътища“ в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *