Обсъдиха проблемите във ВиК сектора - Телевизия Шумен

Необходима е Национална стратегия за ВиК сектора в съответствие с европейските стандарти и актуализиране на действащата законова и норматива база, с цел ВиК операторите и Асоциациите по ВиК да работят по-ефективно в полза на обществото. Около този извод се обединиха участниците в дискусионна среща на тема „Асоциациите по ВиК – предизвикателства и решения“, проведена в столицата. Това съобщиха от Областна администрация – Шумен.

На откриването на дискусията областният управител на Шумен Владимир Йолов, в качеството му на председател на Асоциация по ВиК Шумен открои основните проблеми. Сред тях: контролни функции на асоциациите; управление на активи и липса на единен регистър; комуникация с общинските съвети; единна цена на услугата и разглеждане на ВиК отрасъла като стратегически.

Експерти от МРРБ и служители от Асоциациите по ВиК представиха проблемите на национално и местно ниво, свързани с необходимостта от законодателни промени, остарялата инфраструктура, загубите по водопреносната мрежа, качеството на услугата и неотложната нужда от инвестиции.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова отбеляза, че в базата данни на МРРБ са подадени искания от общински и областни администрации за приоритетни 905 обекта на стойност над 1,4 млрд. лв., а отрасъл ВиК е един от най-тежките, изключително важен както за живота и здравето на хората, така и за развитието на населените места.

Проф. Спартак Керемедчиев от БАН представи анализ на печелившите и губещи ВиК дружества в страната и открои тенденциите, водещи до влошаване на състоянието на сектора.

Очаква се сформиране на експертна работна група към министър-председателя на България, съвместно с БАН, която да решава проблемите във ВиК сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *