Обществената поръчка за боклука - на етап оценка - Телевизия Шумен
Обществената поръчка за боклука - на етап оценка

Обществената поръчка за боклука на Шумен е на етап оценка на предложението на кандидата. Общината търси фирма, която да взема и преработва целия отпадък. Такава фирма има в Езерово.
„Не е отворена още ценовата оферта, тъй като са изискани допълнителни документи, които трябва да се представят. Иначе имаме предписание от РИОСВ, че до края на тази година следва да предприемем мерки, които да доведат до преустановяване депонирането на смесени битови отпадъци на депото“, разясни Живка Атанасова – гл. експерт „Екология“ – Община Шумен.
Заданието предвижда изпълнителят със свой транспорт да взема боклука от претоварна станция и да го извозва до своя сепарираща инсталация, а остатъкът  да депонира за своя сметка. Подготвя се и площадка, на която да се обезвреждат обемни отпадъци като автомобилни гуми.
„Купуват гуми, не връщат стари, хвърлят ги покрай кофите, хвърлят ги в деретата, в гората и цялата отговорност е върху общината и върху 4 – 5 служители“, каза Любомир Христов – кмет на община Шумен.
„Когато ние предоставим такава площадка, гражданите ще имат нужната отговорност да дойдат и да си предоставят гумите“, обясни Живка Атанасова.
Това съобщиха на заседание на регионалното сдружение за управление на отпадъците във връзка възможностите за финансиране на проекти по оперативна програма „Околна среда“. От Смядово пък се похвалиха, че общината подготвя център, в който гражданите могат да носят повредени вещи за ремонт.
„Тези, които са за ремонтиране  – ще се извършва безплатен ремонт и след това ще се връщат на гражданите. Тези, които няма да стават за отремонтиране, имаме сключен договор с фирма и ще ги предаваме на фирмата”, каза Мирела Ганчева – еколог на Община Смядово.
Парите са по „Околна среда“ с дофинансиране с общински средства. В края на месеца сдружението ще се събере отново, за да обсъди предложенията и исканията на общините.

Ученици събират разделно отпадъци

Слагат още 36 контейнера за строителен отпадък

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *