Ограниченията заради грипа отпадат - Телевизия Шумен
И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за ковид

Учениците се връщат в класните стаи от утре. Отпадат и другите противогрипни мерки в Шуменска област. По данни на здравната инспекция заболеваемостта е под епидемичните нива, затова няма основание за удължаване на ограниченията. Сериозен спад на болните отчитат и лекарите.
„Откакто учениците са в грипна ваканция, работата много намаля. Мога да кажа, че сега преглеждаме два пъти по-малко деца отколкото преди коледните празници. Това е логично. Когато са едно място децата, в затворени помещения, да се заразяват. Така че, вероятно ще има и втори пик, но в момента ситуацията е спокойна“, каза д-р Полина Миленова – педиатър.
Данните на здравната инспекция също показват, че болните са по-малко. Миналата седмица случаите на грип и остри респираторни заболявания са били 209 на 10 000 души население и продължават да намаляват. Затова няма и основания да се удължават противогрипните мерки в Шуменско.
„Дали ще има обратен процес за увеличаване, не мога да кажа, но се надявам да сме преминали наистина пика на тази епидемия. До края на зимния сезон може и да има нов пик. Това ще покаже времето“, каза д-р Илияна Лозанова – РЗИ-Шумен.
В момента циркулират всякакви вируси – аденовируси, коксаки вируси, ковид и грип. В областта превес взе грип тип А, който заразява най-вече децата.
Съветите на лекарите са родителите да посещават кабинета с готов тест, за да се започне правилното лечение веднага.
„Иначе се получава, те идват тука аз ги връщам до лаборатория за тест, после те пак се връщат тука, а това за нас е важно за правилното лечение. Не можем да започнем антигрипен медикамент на всяко дете с температура, защото това не винаги е грип“, обясни д-р Полина Миленова.
От утре учениците се връщат в училище, разрешават се имунизациите, консултациите, плановият прием и свижданията в болниците. В лечебните заведения обаче маските са задължителни.

Билки при грип и настинка

Грипна ваканция за учениците

Пикът на грипа- в края на януари

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *