Омуртаг в бедствено положение заради безводие - Телевизия Шумен

Омуртаг втори ден в бедствено положения заради безводието. Властите приоритетно обезпечават социални и учебни заведения, а в града се очаква вода да има утре, но за малко.
Осигуряването на вода за социалния патронаж в Омуртаг, където се приготвя в храна за над 100 нуждаещи се жители на града е един от приоритетите на служили на ВиК.
„Трудничко е, 110 души в момента храним, домашен социален патронаж, и така, миене, колкото има вода – няма, пълним си – А с резервоара спасяваме положението“, разказа Халиме Алиосманова от Домашен соц. патронаж – Омуртаг.
Болницата в града също е сред приоритетните обекти и резервоарите, с които лечебното заведение разполага, се пълнят ежедневно.
„Имаме хидрофорна система, няколкотонна за болницата направена преди доста години, поради тази криза в Омуртаг, постоянната и всеки ден ВиК ни пускат вода в следобедните часове, да допълваме резервоарите, за да може болните да не страдат“, обясни д-р Павлина Павлова – директор МБАЛ-Омуртаг.
Вода в града се пуска два пъти в седмицата, но заради сушата и почти напълно пресъхналия извор в Кипилово, захранващ Омуртаг не е изключено ситуацията да се усложни. Междувременно се изпълнява и проект за подмяна на част от водопроводите в града, но това съвсем не е достатъчно да подобри обстановката в града.
„Ситуацията на дебита в Кипилово е около 16 литра в момента, 2020 помните беше най-голямата суша и тогава беше 12 литра в секунда и постепенно намаля дебита – Това означава ли, че ако няма валежи е възможно режимът да стане още по-тежък? – Възможно е да се случи това, може и да задминем 2020 година“, каза инж. Танер Исмаилов от ВиК – Омуртаг.
Бедственото положение в Омуртаг е в сила до първи ноември, след което кризисният щаб ще реши дали то да бъде удължено или не.

Водна криза в Омуртаг

Частично бедствено положение в Омуртаг

Село Черенча във водна криза

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *