Отбелязваме Световния ден на недоносените деца - Телевизия Шумен

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца. В шуменската многопрофилна болница за първите девет месеца от годината са родени 623 деца. От тях недоносените са 79.
Ирина Николова е майка на близнаци. При раждането едното от двете момиченца тежи едва 1800 грама. Първият дом на малката Боряна е кувьозът, а борбата започва още от първата глътка въздух.
„Най-тежко е да си тръгнеш без детето от болницата. Макар че аз си тръгнах с едно дете, но родих две и едното остана. Другият тежък момент беше, че не можех да виждам Боряна. В неонатологията на болницата във Варна не пускаха заради ковид мерките, не пускаха родители при децата. Видях я само един единствен път, преди да ме изпишат. Беше спаднала до 1,700 кг“, сподели Ирина Николова.
В кувьоз Боряна прекарва първите 12 дни от живота си. Изписана е на този ден преди една година. За това време момиченцето е умножило теглото си по пет. Наблюдаващият лекар на двете близначки е д-р Лиляна Куздова, която от самото начало подкрепя семейството.
Д-р Куздова завежда Неонатологичното отделение, където в момента са приети 9 деца, 6 от тях родени преждевременно.
„Изключителна специалност е неонатологията. Тя се развива много бързо през последните години. Спасяват се все по-малки деца, тези деца водят след това и нормален начин на живот. Това обаче изисква много грижи и много дълъг някога престой в болнично заведение“, каза д-р Лиляна Куздова – началник Отделение по Неонатология.
А, че най-малките са най-големите герои доказва и Боряна.
„Много е силна волята за живот, събрана в едно телце, което няма 2 килограма, в това се убедих. Когато я изписаха тежеше 2 килограма и 60 грама и беше цялата инстинкт за самосъхранение и глад. Глад, глад, глад“, разказа Ирина Николова.

Около 8% от новородените в Шумен са недоносени

Населението в област Шумен намалява

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *