Отново обсъдиха паметника на Астор - Телевизия Шумен
Отново обсъдиха паметника на Астор

Втора работна среща се проведена по инициираната от областния управител Владимир Йолов кампания за изграждане на паметник в родния град на големия български илюзионист и почетен гражданин на Шумен Антраник Арабаджиян – Астор.

Събраха се известни експерти и творци – архитекти, художници, скулптори и университетски преподаватели. На срещата присъстваха също заместник-областният управител Николай Колев и заместник-кметът по образование и култура в община Шумен Найден Косев.

В началото д-р Владимир Йолов обяви, че идеята му е да бъде отдадена необходимата почит към забележителните постижения на Астор в магическото изкуство, с които е прославил Шумен на световната сцена, както и с изграждането на паметника му да се привличат повече туристи.

На срещата присъстващите споделиха експертни мнения не само за бъдещия паметник на Астор, но и за цялостната визия на мемориалното изкуство в Шумен.

Скулпторът Петър Дичев подчерта, че Шумен е родно място и на много други известни творци, а когато се издигат паметници всичко трябва да се прави изключително качествено и перфектно. “Идентичността на града, визията на Шумен е много важно нещо” – каза той.

Председателят на клуб “Култура” Николай Калев заяви, че няма стратегия или концепция за паметните знаци. Навремето той предложил “Ротондата” в парка “Шуменско плато” да бъде превърната в пантеон на безсмъртните шуменци, но това не се е реализирало. “На 11 май е празникът на Шумен, а ние нямаме паметник на светите братя Кирил и Методий” – допълни още г-н Калев.

Художникът Валентин Кулев пък посочи като лош пример бюст-паметника на Васил Левски.

“Излизат на повърхността много проблеми – сподели архитект Валери Колев. – Реална стратегия няма, в България се наблюдава сбъркано отношение към мемориалното изкуство.” Той очерта няколко мемориални оси в градоустройствената концепция на Шумен – едната е от Руския паметник до Паметника на загиналите във войните шуменци на площад “Кристал” (там е зоната за войнишките паметници), другата е в градската градина, третата – от театъра нагоре към паметника “Създатели на българската държава” в пешеходната алея около водната каскада.

Областният управител д-р Владимир Йолов напомни, че на първата среща имало две предложения за място на паметника на Астор – в градската градина или в парка “Кьошковете”.

Заместник-кметът Найден Косев заяви, че нормативно погледнато общинският съвет има окончателното право да реши за издигането на паметник на Астор. Той предложи до края на юни от името на дружествата на архитектите, художниците и скулпторите да бъде изработена рамка с критерии, обща стратегия, която да стане основа за наредба или правилник за поставяне на паметници в градската среда в Шумен. Николай Калев допълни в работната група да влязат представители на Регионалния исторически музей и на общинския съвет.

В заключение областният управител д-р Владимир Йолов предложи след 10 юли да се състои следващата среща, като вече се очаква да има готов вариант за място на паметника. Сред идеите са и тези – родната къща на Астор да стане музей, да се създаде магичен театър в Шумен и да се канят световноизвестни илюзионисти, да се направи филм за Астор, като всичко това се съчетае с рекламна кампания по популярни в Европа медии. “Така по модерен начин ще представим Шумен и ще привлечем вниманието на туристите“ – каза д-р Йолов.

Стартира кампания за паметник на Астор

Обсъждат идеята за паметник на Астор в Шумен

Почина илюзионистът Астор

Повече новини вижте в YouTube канала на Телевизия Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *