Очилата без UV защита са риск за зрението - Телевизия Шумен
Очилата без UV защита са риск за зрението

Носенето на слънчеви очила без UV защита може сериозно да увреди зрението. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи води до увреждане на ретината и други очни проблеми. Степента на затъмнение няма нищо общо с UV защитата.
“Тъмнината има свойството да разширява зеницата и когато ние не ползваме очила с добра защита, когато е разширена зеницата именно тогава слънчевите лъчи попадат директно във вътрешността на окото”, обяснява Златина Пенчева – собственик на оптика.
Да се купуват очила от щандове на улицата е опасно. Рискове крият и детските очила от опаковките със зърнени изделия, защото детското око е неукрепнало и още по-податливо на вредните лъчения. Специалистите съветват за качествени очила да се доверяваме на специализирани магазини.
“Производството в Китай дава неограничени възможности за нанасянето на видовете слоеве. Дори примерно съм чувала от колеги, че дори със спрей се нанася UV защита, която след около 3-4 дни автоматично се изпарява”, напомня за рисковете при избор на слънчеви очила Златина Пенчева.
Поляризацията на стъклата не защитава окото, тя подобрява комфорта и видимостта. Най-подходяща е за водни и планински спортове. В градска среда трябва да се залага на антирефлексни стъкла, които осигуряват защита срещу UV лъчите. А моделите са много и най-различни.
Има брандове, които освен класически модели, предлагат и по-ексцентрични такива. Модерните очила са тези които ни стоят добре. Затова моделът трябва да се избира според формата на лицето.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *