Памет за един герой - Телевизия Шумен

На 23 юни се навършват 110 години от гибелта на големия български военачалник и герой от Балканските войни генерал Константин Каварналиев. Той ще бъде почетен с кръгла маса, посветена на неговия военен талант и героизъм, които са източник на национална гордост и патриотизъм. Началото е от 9:00 часа във Военния клуб в Шумен. По-късно – от 11:30 часа, пред паметника на генерал Каварналиев ще се състои военен ритуал с поднасяне на венци и цветя.
Константин Каварналиев е роден в Шумен през 1866 година. След избухването на Междусъюзническата война е назначен за командир на 3-та бригада от 3-та пехотна балканска дивизия. Под неговото командване три хиляди български войници удържат 42 000-ната гръцка армия при Дойран. Ранен при сражение той умира на 23 юни 1913 г. и посмъртно е произведен в генерал-майор. За един от най-смелите командири в българската армия разказва военният историк Мишо Йорданов, който беше гост в предаването “В обедната почивка”.
“На 23-ти е решаващият ден на тази битка. Тогава – когато нямаш никакъв резерв, тогава – когато виждаш, че позициите аха-аха ще паднат в ръцете на гърците, тогава не ти остава нищо друго, освен да вкараш себе си в боя, тоест влизането на командира на бригадата в боя, вземането на пушка, натъкването на щика и прословутите думи “Аз гръб на грък не давам!” е въодушевило войниците му до такава степен, че те без оглед на собствената си безопасност, с истинска жертвоготовност, се хвърлят след командира си и помитат тази вражеска атака”, припомни величавия подвиг на ген. Константин Каварналиев военният историк Мишо Йорданов.

 

Отбелязваме 110 години от гибелта на полковник Константин Каварналиев

Почит за полковник Каварналиев

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *