Панаир на занаятите в Шумен - Телевизия Шумен
Панаир на занаятите в Шумен

За четвърти път Шумен е домакин на панаир на занаятите. Майстори от страната представят българските традиции в грънчарството, везането на шевици, плетенето и изработката на бижута. Ана Возницка изработва накити от естествени камъни вече 20 години. Във всяко едно бижу влага любов и въображение. Освен красота, енергията на правилните камъни носи и ползи за здравето.
“Това е една хилядолетна практика. Например Авицена е карал, освен с другите лечебни практики, които е имал, е карал неговите пациенти да лежат и да спят върхи нефрит. Защото нефритът, той го е установил, че това е лечебен камък. Така че за всички камъни има някакви лечебни свойства”, казва за своя занаят Ана Возницка – майстор на бижута.
Мотото на панаира е: „Маистории”, а щандовете на занаятчиите привлякоха вниманието на шуменци с уникални ръчно изработени изделия. Голям интерес предизвика и продукцията от малката работилничка на семейство Деневи от силистренското село Главиница. Основният герой – орехът, се предлагаше като масло, ликьор, оцет, тахан и брашно. “Аз като малък бях слаб по химия и сега я мразя, защото всичките храни са с много химия. Опитваме се да направим така, че да помогнем на хората да живеят по-здравословно”, каза Рашко Денев – орехопроизводител.
На откриването на панаира на занаятите поздрав към участници и гости поднесоха фолклорни и творчески формации към Народно читалище „Напредък”. Изложението на занаятчиите продължава и утре на алеята по бул. „Славянски“ между Цветния пазар и Руски паметник.

Панаир на занаятите в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.