Перспективи за бизнес сътрудничество между Шумен и Бавария - Телевизия Шумен
Перспективи за бизнес сътрудничество между Шумен и Бавария

Възможностите за бизнес взаимоотношения между Шумен и немската провинция Бавария бяха обсъдени на икономически информационен форум. Срещата, събрала представители на шуменския бизнес, местното управление и на Бавария, се проведе в Регионалната библкиотека „Стилиян Чилингиров“. Сред официалните гости бяха зам.-кметовете на Шумен Росица Антонова, Татяна Костова и инж. Боян Тодоров, областният управител Владимир Йолов, управителят на Германо-Българска индустриално-търговска камара Митко Василев, присъства и Армин Швимбек от баварското министерство на икономиката.

В приветствието си в началото на форума Росица Антонова изтъкна важността на бизнес партньорството между България и Германия, като подчерта, че на българския пазар вече работят много успешни баварски фирми. „Шумен е един от първите градове с модерен индустриален парк, той е с ключово географско значение и се надяваме да заинтригува представители на баварския, изобщо на немския бизнес“, подчерта Антонова.

„Радвам се, че Шумен е домакин на подобен форум и съм убеден, че провеждането му е от голямо значение за местния бизнес, с цел повишаване на контактите“, заяви и Владимир Йолов.

Армин Швимбек разказа за предимствата на провинция Бавария, нейните туристически обекти, стратегически икономически предприятия и финансови позитиви, като една от най-богатите немски области. „Миналата година отбелязахме рекорд в стокообмена между Бавария и България с 1,73 млрд. евро, а през първото тримесечие на тази година отчитаме 479 млн. евро. България се намира на 37 място сред нашите търговски партньори от цял свят“, заяви Швимбек. По думите му, в България работят близо 750 баварски фирми.

Шумен ще бъде домакин на бизнес форум „Бавария-България

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.