Подготовка за Архангелова задушница - Телевизия Шумен

Тече подготовката за предстоящата на 5 ноември Архангелова задушница. Това е денят, в който отдаваме почит към починалите. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците.
Архангелова задушница е една от трите най-големи задушници според православния календар. Георги е на гроба на своите баба и дядо и го подготвя за събота.
“То си е от едно време. Българското трябва да се спазва. Вижте ги другите народи как говорят. Всичко тяхното се спазва. Ние тука все гледаме чуждото, пък нашето все го забравяме. Трябва да се поддържаме. Затова сме българи толкова време, защото сме поддържали българското”, каза Георги Караиванов.
Служителите на Общинското предприятие “Паркова и обредна дейност” са съсредоточили усилия в почистването на алеите в гробищния парк.
Също така се кастрят клони и храсти, които пречат на автомобилите да преминават по алеите. Почистването на самите гробни места, обаче е задължение на наследниците на починалите.
“Пак искам да подчертая, пак умолявам гражданите – сложили сме толкова много контейнери, нека да си изхвърлят отпадъците там, в контейнерите. Просто и те малко да дадат от себе си”, призова Донка Иванова, организатор в ОП “Паркове и обредна дейност”
Голям проблем през последните месеци се оказали строителни отпадъци, дори цели стари плочи, които майсторите оставяли по средата на алеите.
“Което затруднява нашата работа в момента, защото освен клони, храсти, листа и всичко останало се налага да извозваме и бетонни отпадъци. За целта сме предвидили контейнер, който е поставен в началото на гробищния парк, на паркинга, на удобно за тях място и ги призоваваме, ако могат да го използват за да улеснят нас и да не цапаме гробищния парк”, посочи Никола Узунов, организатор в ОП “Паркове и обредна дейност”.
И тази година за тъжната събота са осигурени допълнителни автобуси по линия № 14.

Да почетем загиналите български воини на Архангелова задушница

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *