Половината от бежанците в Шуменско работят онлайн - Телевизия Шумен

Половината от бежанците в Шуменско работят онлайн в украински фирми и разполагат с доходи от заплата. Останалите се надяват да бъдат наети от местния бизнес.
„В Нови пазар вече има стартови процеси в тая насока – за медицински работник, в сферата на шивашките услуги. Интересът се засилва с всеки изминал ден“, разказа Владимир Йолов – областен управител на Шумен.
Интерес има и към местните училища. Няколко семейства са заявили желание да запишат децата си. В момента хората имат най-голяма нужда от храна, лекарства, ученически пособия и играчки, станало ясно на срещите на областния управител с бежанците. Той призова, който желае да помогне. А подкрепа украинците могат да търсят денонощно на горещия телефон на Областния координационен център.
„Ние имаме в нашия център, в лицето на областна управа, специалисти, които работят във всяко едно направление – с миграция, образование, болници. Всички тези критични точки са обхванати от тесни специалисти“, изтъкна Владимир Йолов.
Към днешна дата в областта са настанени общо 405-ма украинци. Повече от половината са в Шумен. На всички тях са раздадени брошури с информация за процедурите за временен статут и правата, които той дава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *