Посещение на ирландския посланик в Шумен - Телевизия Шумен
Посещение на ирландския посланик в Шумен

Фотодокументална изложба, посветена на големия драматург Бърнард Шоу, откри в Регионална библиотека посланикът на Република Ирландия у нас Мартина Фийни. Тя разказва с фотоси за възгледите и житейски път на писателя.
Нейно превъзходителство Мартина Фийни е от две години в България и за пръв път посещава Шумен. Изложбата “Оценката на Шоу” е пътуваща и целта й е да популяризира ирландската култура у нас.
„Това, което искаме да постигнем с тази изложба, е да разкажем за живота на Бърнард Шоу. Той е живял в много интересно време. Роден е в Дъблин, а на 30 години се преселва в Лондон. Никога повече не се завръща в Ирландия. След създаването на ирландската държава се идентифицира като ирландец и получава ирландско гражданство“, разказа Нейно превъзходителство Мартина Фийни.
Друга инициатива на посолството е отбелязването през 2024 година на 50-тата годишнина от присъединяването на Ирландия към Европейския съюз.
“Като част от отбелязването на тази годишнина ще открием изложба. Тя ще се нарича “Ирландия на 50” и в нея ще покажем нашите постижения като член на ЕС. Ирландия беше много бедна страна, както България сега, но се разви успешно и сега сме щастливи”, каза още Нейно превъзходителство Мартина Фийни.
В рамките на визитата посланикът на Ирландия се срещна с кметското ръководство на община Шумен, с което обсъди възможностите за инвестиции и развитието на отношенията. Кметът Любомир Христов покани Нейно превъзходителство за посети Индустриалния парк на града.

Откриват изложба, посветена на Бърнард Шоу

Изложба на Ирина Василева и деца

Изложба живопис на Красимир Арсов

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *