Потвърдиха присъда на шуменец за измама с еврофондове - Телевизия Шумен

Варненският апелативен съд потвърди присъда на Шуменския окръжен съд, с която шуменец е осъден за измама с еврофондове. Джеват С. е бил признат за виновен в това, че през 2018 г. в условията на продължавано престъпление като управител на търговско дружество е представил неверни сведения пред държавен орган. Той декларирал, че три наети от него работнички са полагали ежедневно 8-часов труд от август 2017 г. до март 2018 г. Мъжът извършил престъплението, за да получи средства от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава по проект „Обучения и заетост“, съфинансиран със средства от ЕС и държавния бюджет. В резултат работодателят получил сумата от 10 192,55 лева. Съгласно договора, подсъдимият бил длъжен да превежда на назначените лица всеки месец по банков път сумите за възнаграждения, съобразно действително отработеното време. Впоследствие изплатените суми трябвало да бъдат възстановени, съобразно представени в Дирекция „Бюро по труда“ искания за плащане, придружени с отчетна форма за явяване на работа. Независимо, че трите свидетелки не полагали всеки работен ден по 8 часа труд, подсъдимият им превеждал заплатите. Депозирал искания за възстановяване на средствата, придружени с отчетната форма. И трите свидетелки са разказали пред първата инстанция, че не са престоявали ежедневно на работното си място, а това предварително е било съгласувано с работодателя. Съгласно уговорката, те получавали на ръка по 100 лв. на месец, а цялата заплата била превеждана по банковите им карти, които съхранявал подсъдимият.
Първата инстанция определила наказание 2 години „лишаване от свобода“, отложено с 3-годишен изпитателен срок. Мъжът е задължен да изплати на българската държава получената сума като обезщетение за причинените имуществени вреди.
Пред по-горната инстанция Джеват С. обжалва присъдата на Окръжния съд в Шумен, заявявайки, че не е виновен и не е искал да излъже държавата. Съставът на Варненския апелативен съд прие, че подсъдимият е знаел, че подава неверни сведения. Като работодател е имал и задължението, и реалната възможност да се увери, че наетите лица изпълняват задълженията си. Институцията съобрази още размера на получените средства, за които деецът измамливо е кандидатствал и не на последно място – това, че е извършвал деянието в продължителен период. Личността на подсъдимия и деянието обаче не се характеризират с висока обществена опасност. За превъзпитаването на Джеват С. и предупреждаването на останалите членове на обществото не е необходимо той да търпи ефективно наказанието.
Решението подлежи на касационно обжалване пред ВКС.

Отлична оценка за Шуменския окръжен съд

Разследват измами с дърва за огрев

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *