Почит към легендарния борец Коджа Юсуф - Телевизия Шумен

За осми път в община Хитрино почетоха паметта на легендарния борец Коджа Юсуф. Пехливани от шест държави – България, Република Турция, Република Северна Македония, Молдова, Албания и Гърция, мериха сили в турнира по мазни борби, който след двегодишно прекъсване заради пандемията, отново събра стотици почитатели на стадиона в село Черна. Събитието уважиха официални делегации от Адана, Джейхан, Каваклъ, Бююк Мандъра и Маниса, представители на изселнически организации и спортно-културното сдружение ”Коджа Юсуф”.
Турнирът по мазни борби беше открит от кмета на община Хитрино Нуридин Исмаил, който поздрави участници и гости с “Добре дошли!”. “Искам да благодаря на всички, които в годините назад помагаха за организацията и провеждането на това събитие и да ви уверя, че в следващите години ще положим усилия да бъдем винаги заедно”, каза в словото си кметът на Хитрино.
Изпълнявайки традиционния ритуал, облечени в характерните кожени панталони „къспети”, първи на зеления терен излязоха най-малките състезатели, а след това се проведоха срещите в по-горните категории.
Преди началото на турнира пред бюст-паметника на Коджа Юсуф в родната му къща в село Черна, превърната в музеен комплекс, бяха положени венци и цветя. Богатата експозиция и днес пази спомена за славния борец, победил едва на 20 години 26-кратния башпехливан Кел Аличо (в превод – Плешивият Аличо) на ежегодния турнир в Къркпънар, Турция, и с многобройни успехи властвал по арените в Европа и Америка.

Мазни борби в село Черна

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.