По-малко ученици в община Шумен - Телевизия Шумен
По-малко ученици в община Шумен

На 15-ти септември повече от 800 ученици ще влязат в класните стаи в шуменската природоматематическа гимназия “Нанчо Попович”. До началото на учебната година остават само няколко дни и в училището се готвят усилено да посрещнат възпитаниците си.
“Ремонтирахме частично някои класни стаи с боядисване, циклене на паркет. Оборудвахме две класни стаи с нови и модерни столове и маси”, каза директор на ППМГ “Нанчо Попович” Вилиола Любенова.
Приемът в гимназията е реализиран на 100 процента и паралелките са пълни. На територията на общината обаче има трайна тенденция за намаляване на учениците. В клас ще влязат 8190 ученици, като статистиката отчита значителен спад в броя им в последните три години.
“Ще сравня с 2019 година. Тогава са били 8360 деца, които са записани към 1 септември в 363 паралелки през 19/20 учебна година. Т.е 170 деца по-малко и 10 паралелки по-малко започваме”, уточни зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.
Първокласниците в общината са 735 или с 26 по-малко от миналата година. Докато учениците намаляват, разходите главоломно растат. Най-сериозният проблем пред директорите са непрекъснато растящите сметки за отопление.
“Планираните средства, които имаме в бюджета за отопление, говоря за газ и електричество, не мога да гарантирам, че ще ни осигурят спокойствие за приключване на календарната година и се надявам на помощ от Министерството на образованието и науката. Алтернатива за отопление нямаме. Изцяло училището е на газ”, посочи Любенова.
В Шумен всички училища и детски градини се отопляват с газ. Ако цените се запазят, годината ще приключи без сътресения. Ако обаче ръстът продължи не е ясно какво ще бъде предприето.
“Това трябва да е политика, която е цялостна и единна, защото спасявай се сам не върши работа. Би било добре ако останат цените и се справим. Ако се качат с 50 процента, тогава вече се търсят други ходове, а те са свързани с това примерно – подпомагане целево на образователните институции”, обясни Найден Косев.
В учебните заведения в селата от общината, които са на твърдо гориво и на газьол, не се очакват затруднения. През лятото в училищата са направени основни ремонти за 1,607 млн. лв., като 80 на сто от парите са от държавата.

16 510 ученици се обучават в гимназиите и училищата в Шуменско

По-малко деца в детските градини

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.