Праисторически кош проговори - Телевизия Шумен
Праисторически кош проговори

Праисторическите хора, живели по нашите земи преди повече от 6 500 години, са имали двуетажни сгради. До това откритие стигнали археолозите при реставрацията на запазен дървен кош за зърно, открит при разкопки край върбишкото село Иваново.
Новината съобщи археологът д-р Светлана Венелинова в предаването “В обедната почивка”. Уникалният фрагмент от дървен кош за зърно оцелял повече от 6 000 години е дал безценна информация на нашите учени.
„Кошът е даден за реставрация и Димчо Радев, един много известен реставратор, той се занимава с реставрацията на коша. Той направи полевата консервация. Вдигнахме го, беше много трудоемка задача успяхме да го опазим цял, да го пренесем до София, където в момента той се реставрира. Излязоха много интересни резултати, реставрацията продължава, тя не е приключила. Оказа се, че под коша е имало съхранена дъска от тавана. И новото в ситуацията, е че кошът е бил на втория етаж, а не на първия етаж на сградата. Тази конкретна теренна ситуация ни дава категоричен отговор, че сградата, в която сме намерили коша, е била двуетажна“, разказа д-р Светлана Венелинова.
След като реставрацията приключи фрагментът от дървения кош бъде изложен в Регионалния исторически музей в Шумен.

Величие и разкош в старопрестолен Преслав

Уникални части от праисторически кош откриха край с. Иваново

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *