Представят филма „Шумен: Тук ще бъде България“ - Телевизия Шумен
Пленер по фотография „Шумен – познат и непознат“

Художествено-документалния филм „Шумен: Тук ще бъде България“ ще бъде представен от 17 часа на 27 септември. Лентата е епична картина за историята на един от най-древните български градове и увлекателен разказ за многопластовата история на Шумен. С вълнуващи възстановки, но и с методично проследяване на фактите са потърсени неуловимите исторически взаимовръзки и последствия за цяла България от преселението на кан Аспарух и народа му по тези места. Изследвани са магическото преплитане между духовното наследство на траките, Древна Гърция и техните наследници покрай Шуменското плато. Представени са  моменти от общата история на България и Византия като водещи европейски сили през Средновековието, отчаяната битка на кръстоносците при последния кръстоносен поход край Шуменската крепост, особения статут на Шумен в османската империя и културния подем с идването на Лайош Кошут и унгарските изгнаници. Творбата разкрива значението на града в националната ни история и как България тласка развитието на европейската култура и духовност чрез своите старопрестолни столици Плиска и Преслав.

Филмът е заснет през лятото на 2022 година с най-модерна кинотехника и публиката ще има възможност да види Шумен по един различен начин. Той е с продължителност 45 минути и ще бъде показан на 27 септември (вторник) от 17.00 часа в концертната зала на НЧ „Добри Войников-1856“. Сценарист и режисьор е Степан Поляков, консултант на продукцията е Бисер Банчев от Института по балканистика.

„Шумен: Тук ще бъде България“ вече е част от поредицата „Световните градове на България“, която се излъчва по БНТ, други телевизии в страната и чужбина. Според създателите основният критерий един град да влезе в тази поредица е той да е променил по някакъв начин историята на Европа и света.

Изложба, представяне на филм и книга за Драгоево в библиотеката

Филмът „Разстрели“ с международен приз

Фестивал на любителските исторически филми

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *