Проблем с доставките на дърва за огрев - Телевизия Шумен
Проблем с доставките на дърва за огрев

Проблем с доставките на дърва за огрев. Жители на шуменски села са притеснени, че ще останат на студено през зимата. В най-голямото село в община Каолиново – Тодор Икономово над 400 домакинства се отопляват с дърва през зимата. Преди десет дни от горското са доставили по пет кубика за едва 30 семейства.
“Имаме затруднения, проблеми с дървата, недостиг на дърва. Зимата идва и се страхуват хората, в смисъл такъв, миналата зима бяха платили хората август, септември, октомври месец и последните пратки от миналата година, които сме ги платили, получихме преди един месец Цяла зами хората бяха без дърва”, каза кметът на с. Тодор Икономово Шинаси Исмаил.
Освен, че липсват, дървата са поскъпнали драстично, на фона на ниските доходи, казват местните жители.
“Наистина драстично скочиха цените на дървата, не можем да си ги позволим. На село сме, нямаме никаква работа”, посочи Зия Юсуф, жител на с. Тодор Икономово. “Проблем е за старите хора, те пенсионерите къде ще ти вземат дърва за 110 лева. Невъзможна е тази работа за пенсионерите и за старите трябва да мислим, не само за младите. Добре, че повечето хора работят навън, те пращат на старите пари и си купуват дървата, допълни Неджми Адем.
В 15 села в Шуменско и Търговищко все още не са доставени заявените количества дърва, посочиха от Североизточното държавно предприятие (СИДП). Причината е големият брой молби.
“Заявленията са страшно много тази година, 250 процента до момента над това, което даваме средногодишно. Конкретно за Каолиново, действията които сме предприели – има насаждения на корен, които даваме на населението да си отсече само, има нови насаждения, които сме задействали”, посочи инж. Ивайло Тодоров, началник на отдел “Ползване на горите, ловностопанска дейност и промени в горските територии” в СИДП.
От Североизточното държавно предприятие увериха, че макар и със закъснение заявените количества дърва ще стигнат до гражданите преди началото на зимата.

Още 1500 домакинства получиха дърва за огрев

СИДП достави 130 000 кубика дърва за огрев

Кметове сигнализират за забавени доставки на дърва

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *