Проект повишава екологичната култура на ученици - Телевизия Шумен
Проект повишава екологичната култура на ученици

Демократично сдружение “Искам да знам” реализира еко проект в Шумен. „Млади граждани за чиста околна среда“ е проект, който цели да повиши екологичната култура и отговорност на младежите и да проучи отношението им към отпадъците.
“Важното е че успяхме да приобщим ученици между 9-10 клас. Да влязат в проблематиката на почистването, отношението към отпадъците, защото това според мен е един от основните проблеми, който застрашава бъдещето на нашата планета и е добре да се осъзнае в ученическа възраст”, посочи Десислава Златева, ръководител на младежките групи.
На учениците беше обяснено колко е важно рециклирането на отпадъците. “Всъщност отпадъците са изключително ценна суровина. Като се започне от елементарните отпадъци, които в момента се депонират, могат да бъдат използвани като алтернативно гориво. За производство на енергия, топлина, за производство на цимент и се стигне до такива отпадъци като отпадъци от електроника, които съдържат благородни и редки метали”, каза Симеон Дамянов – управител на фирма в
сферата на управлението на отпадъците.
В община Шумен е направена организация за събиране и извозване на смесени битови отпадъци.
“Освен това са създадени системи за разделно събиране на отпадъците от опаковки, така наречените цветни контейнери – жълто, синьо и зелено. В град Шумен е създадена организация за разделно събиране на растителни отпадъци”, разясни Живка Атанасова, главен експерт “Екология” в община Шумен.
Също така се събират и обемни отпадъци като стари мебели и строителни отпадъци. В проекта са включени деца от различни шуменски училища.
Проектът ще продължи до средата на май, а в края ще бъде създаден образователен филм по темата. Финансирането е от Министерството на младежта и спорта и е на стойност 19 хиляди лева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *