Протест на работещите в културата - Телевизия Шумен

Повишение на бюджета за култура поискаха на протест работещи в културните институции в града. В него се включиха уредници в музеите, архивисти и театрали.
Протестът на работещите в културата с надслов: “Народ без култура е народ без бъдеще” събра пред Драматично-куклен театър десетки недоволни от предложеното перо за култура в проекта за нов бюджет.
“Основните искания са за увеличение на бюджета за култура. Този въпрос е поставян много пъти, но стои в същото положение, унизително. Затова този протест, след първия, обединява абсолютно всички в бранша, което е похвално”, каза на протеста актрисата Стефани Лечева.Заплатите в културните институции са по размер малко над минималните за страната, споделиха протестиращите, а голяма част от тях имат висока квалификация и научни степени.
“Настояваме министъра на културата да прояви достойнство и да заеме мястото си като страна по браншовия трудов договор, тъй като тази година музеите и галериите са без подписан браншови договор. Това е прецедент. Смятаме, че ако той не може да събере кураж и да направи това, е по-добре да си подаде оставката”, каза главен асистент Светлана Венелинова, уредник в Регионалния исторически музей.
След протеста на 1 ноември министърът на финансите е поел ангажимент да увеличи бюджета за култура с 50 процента, но според протестиращите това не е станало. Според тях, нормално е работещите в културните институции, да получават колкото учителите.

Културни дейци на протест

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *