Против увеличението на потребителската такса - Телевизия Шумен

Пациентски организации настояват потребителската такса при лекар да отпадне напълно. Така те отговарят на искането на джипитата цената на посещение да бъде процент от минималната заплата, или около 8 лева.
Добринка Калинова е баба на двама внуци. Децата често боледуват и тя редовно чака с тях пред лекарските кабинети. “Не ми се струва реално за деца и за хората с ТЕЛК. Доста висока ми се вижда сумата, така мисля. Не знам на какво основание ги пресмятат”, каза Добринка Калинова.
Пациентски организации алармираха, че към тях са се обърнали много разтревожени пациенти, които се притесняват от искането за увеличение на таксата.
“Тази такса е непосилна за голяма част от пациентите и че ще застраши тяхното лечение и тяхното здраве. Мотивът на личните лекари да бъде увеличена, като по този начин щял да се ограничи пациентопотокът към кабинетите е несъстоятелен, неморален и безотговорен към общественото здраве”, посочи в коментар Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб“.
Оттам посочват още, че всяка година, с националния рамков договор, джипитата получават увеличение на заплащането на базата на брой пациенти, независимо дали те посещават кабинетите им. Шуменци смятат, че личните лекари имат основание да искат по-високи заплати, но не за сметка на потребителските такси.
От Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен отказаха да коментират създалата се ситуация.

Разград – с най-малко лични лекари

Онлайн записване за преглед

Шуменци се определят като здрави

Отбелязваме Деня на здравето и здравния работник

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *