Пътуващият фестивал „Лятно театро“ идва в Смядово - Телевизия Шумен

Единственият по рода си пътуващ фестивал “Лятно театро“ като част от традиционния Смядовски панаир, ще гостува в града на 27 август. Той е специален подарък от общината към децата на Смядово и техните родители. В разгара на турнето „Лятно театро“ спечели престижната награда „АртАкция на годината: за изкуство с кауза“ в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.

Програмата в Смядово включва забавления за деца и техните родители през целия ден на централния площад „Княз Борис I”, а входът е безплатен. „Лятно театро“ започва в 11:00 ч. с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това, от 12:00 ч., малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. В 12:40 ч. пък следва „Кукли от фермата“ – еко работилница за кукли от зеленчуци.

След пауза през най-горещите часове „Лятно театро“ продължава от 17:00 ч. отново на площад “Княз Борис I” с незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на театър „Мале Мале“ и впечатляващите им номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури.

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях в 18:00 ч. идва стендъп торнадото Деница Кючукова, която ще разсмее всички с авторския си спектакъл „КварталЪТ“.

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба „Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден.

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев.

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и общинските центрове, част от турнето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *