Работно съвещание за противодействие на престъпността - Телевизия Шумен

По инициатива на окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов в Окръжната прокуратура се проведе работно съвещание, с цел да се обсъдят актуални проблеми по линия на престъпността. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. Участие в срещата взеха представители на Министерство на вътрешните работи в областта и местната власт. Беше направен анализ на изминалите единадесет месеца на 2022 година и бяха обсъдени едни от най-ясно очерталите се проблеми.
Сред тях беше засиления мигрантски натиск през миналата година, като се отчете, че тази година обстановката е по-спокойна в сравнение със същия период на 2021 година. Тогава за месеците ноември и декември бяха хванати няколко групи чужденци, опитващи се да преминат през територията на областта, бяха постигнати 105 осъдителни присъди за нелегално преминаване на границата на Р. България, задържани бяха и няколко мъже, подпомогнали транспортирането на чужденците в границите на страната.
Въпросите, касаещи пътно-транспортните произшествия и следващия от тях травматизъм, залегнаха в основата на разговорите между представителите на различните институции. Бяха обсъдени възможностите за осигуряване на по-голяма безопасност и елиминиране предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти: разширяване обхвата на видеонаблюдението в общинските центрове, за изграждането на изкуствени неравности по основните пътни артерии, както и за разделянето на потока на пешеходци от потока на автомобили чрез използване на подлези и пасарелки.
На съвещанието бе акцентирано върху темата за достъпа до наркотични вещества и увеличилите се случаи на употребата им, както и управлението на автомобили след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Проблемът беше определен като широкообхватен, засягащ не само големите градове, но и малките населени места. А като две от важните стъпки в посока овладяването му бяха посочени превенцията и контролът.
Единодушно беше заявено желание и готовност за провеждане на подобни срещи регулярно, с възможност за набелязване на конкретни мерки и предприемане на конкретни действия за справяне с проблемите и опазване на обществения ред и сигурност.

Главният прокурор на визита в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *