Разград отбеляза празника си - Телевизия Шумен

С петминутна заря, озарила небето над Разград, завърши празничният 28 януари – Денят на града, в който се отбелязва 145-годишнината от Освобождението на Разград. В празничната вечер преди церемонията в Мавзолея-костница бяха експонирани военните икони на Св. Димитър, Св. Георги и Св. Александър Невски, които са дарени на Разград по време на Освобождението.
В приветствието си към разградчани кметът на Разград Денчо Бояджиев обяви 2023 година за „година на разградската духовност и култура – най-сигурният гарант за оцеляването и съхраняването на нашата национална памет.”
“Уважаеми музейни работници, уважаеми художници, уважаеми музиканти, уважаеми актьори, танцьори, читалищни деятели, уважаеми учители, от името на Разград и на неговите жители приемете нашето уважение и благодарност за усилията, които полагате за опазването и развитието на разградската духовност и разградската култура. Честит празник, Разград! Честит празник, разградчани!”, каза в словото си Денчо Бояджиев.
Сред десетките поздравителни адреси, получени в Община Разград за празника, на площад „Възраждане” бе прочетен този на министъра на културата проф. Велислав Минеков. По време на тържествената церемония бе представена и една от първите инициативи в областта на културата за годината – ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект на тема „Бележити личности от Разград”. Конкурсът е обявен от Регионален исторически музей и се провежда с подкрепата и съдействието на Община Разград и под патронажа на „Биовет”АД – Клон Разград.
Над 50 венци бяха поднесени пред Мавзолея-костница. Сред тях – от Община Разград, от Областния управител, от народни представители от региона, от новите носители на отличието „Почетен гражданин на Разград”, от гостуващата делегация от румънския град-побратим Кълъраш, от представители на религиите, от политически сили, културни и образователни институции, обществени организации, граждани.
Петминутна заря озари дъждовното небе над Разград в края на церемонията.

Връчиха отличието „Почетни граждани на Разград”

Изложба за Деня на Разград

Одобриха трите номинации за „Почетен гражданин на Разград“

Крос „Освобождение“ в Разград

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *