Рязък скок на заразените с варицела - Телевизия Шумен
И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за ковид

Рязък скок в броя на случаите на варицела, отчитат здравните власти. Повече са и заразените със скарлатина. Това се дължи на отпадането на ковид мерките след 2-годишната изолация.
В годините на пандемия разпространението на обичайните вируси и бактерии беше сведено до минимум заради ограниченията.
„Всичко има в момента, ние виждаме една много смесена патология. Болестите преди имаха сезонност, докато сега моите наблюдения са, че има от всички вируси в момента активни. Има варицела, заболяване, което беше много характерно за пролетно-есенния сезон. Вчера имах случай на детенце със скарлатина. Скарлатина аз не бях виждала от две години“, каза д-р Полина Миленова – педиатър.
Според Регионалната здравна инспекция данните не са тревожни. Преди началото на ковид пандемията броят на случаите на заразени с варицела е бил приблизително същия.
„Варицела наистина имаме регистрирани доста случаи спрямо 2021-ва, говоря за 2022-ра. Но спрямо годината, когато нямаше ковид, долу-горе една и съща е заболеваемостта от варицела“, каза д-р Илияна Лозанова – РЗИ-Шумен.
В първата половина на януари са регистрирани общо 39 случая на инфектирани с варицела. Само за миналата седмица броят им е бил 21. В сравнение със същия период година по-рано ръстът на заразени в двоен. Според данните на здравната инспекция, тогава случаите са били едва 19.

Ограниченията заради грипа отпадат

Ваканция за учениците

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *