„Свети Три Светители“ чества храмов празник - Телевизия Шумен
„Свети Три Светители“ чества храмов празник

С тържествена Света литургия и курбан за здраве и благоденствие почетоха паметта на покровителите на храма – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Частици от мощите на светците бяха изложени, за да им се поклонят вярващите. В храма се пази и частица от Христовия кръст.
„Преди около 15 години, може би, специално до Италия ходих и в манастира, посветен на Светия кръст, където е бил дома на Света царица Елена. От там взехме едно много, много малко кръстче с още по много, много малки частички от кръста, който тя е донесла през IV век“, разказа отец Красимир от храм „Св. Три Светители“.
Сред вярващите, които на празника запалиха свещ, беше и Димитричка. Вече няколко години тя приготвя житото, което по празници се раздава на миряните. И докато го прави, не забравя да се помоли.
„Молитвата е разговор с Бога. В момента, в който кажеш: Господи и все едно си казал: Алоо, искам да приказвам с тебе. Хората не могат да разберат, че Господ Иисус Христос обича да говори с хората. Иска да разговаря с тях, защото ги обича. Много повече отколкото те обичат самите себе си“, сподели Димитричка Христова.
Шуменският храм е вторият по големина в Епархията след Варненската катедрала. Построен е през 1857 година от шуменски еснафи по проекта на църквата „Свети Георги“ в Цариградската патриаршия. През Втората световна война в храма били настанени военни, които да бият камбаните при въздушна опасност. Била много студена зима и някой от войниците забравил запалена печка.
„Коминните тела се спукват и за съжаление тръгва пожарът. Вечерта имало силен вятър, на 21 февруари вечерта, изгаря цялата покривна конструкция и за съжаление от стария храм нищо не е останало. Това, което го виждаме сега, е построено 1946 година до 1948 година“, каза отец Красимир.
Камбанарията, канцелариите, кръщелната и параклиса са построени от бай Пеньо Бомбето от село Дралфа – строителят на Паметника на свободата на връх Шипка.

Осветиха новия православен храм “Свети Райко Шуменски”

Напредва строежът на храма във Вехтово

Търсят дарители за храма в с. Вехтово

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *