Свлачище по пътя за Паметника - Телевизия Шумен
Свлачище по пътя за Паметника

Свлачището по пътя за Паметник “Създатели на българската държава” е регистрирано още през 2016 година, затихнало е и сега се активира на ново място – съобщиха от община Шумен. То е контролирано от “Геозащита“ Варна, а общината няколкократно е кандидатствала за средства от държавата, но засега такива не са отпуснати.
“Това, което общината е предприела, е да ограничи движението и да вземе превантивни мерки, при евентуални дъждове да ограничи свлачищните процеси. Днес там беше група от общински фирми, която почисти основно канавките и ще създаде други отводнителни мероприятия”, обясни инж. Боян Тодоров – зам.-кмет “Строителство и екология”.
Проектът за укрепването на земните маси е твърде скъп и не е по силите на общинския бюджет, затова е потърсена и помощта на държава.
“Досега нашите искания не са удовлетворени. Полагали сме усилия за контрол от “Геозащита” Варна. Към момента сме подали необходимите документи за ново изследване от “Геозащита” Варна. Подали сме и необходимите документи към междуведомствената комисия за подпомагане. Предстои събиране на пълния пакет в срок от 3 месеца, с които трябва да представим и инвестиционен проект”, каза Дилян Узунски – гл. експерт “Отбранителна и мобилизационна подготовка”.
Ограничението е в участък от около 30 метра, в който движението преминава в една лента. То е сигнализирано и изисква допълнителното внимание на водачите.

Обновиха ритуалната зала на Паметника

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.