Свръхупотребата на антибиотици - Телевизия Шумен

В България има свръхупотреба на антибиотици, показват данни на Световната здравна организация. Това я прави една от държавите с най-висока резистентност. От СЗО съобщават, че по време на пандемията от ковид, употребата на антибиотици в България се е повишила с 20%, а в останалите държави е намаляла с 30 на сто.
През последните 30 – 40 години в България се използват твърде много антибиотици. Или пациентите сами си назначават лечение, или, особено в доболничната помощ, медиците изписват антибиотици ненужно и без антибиограма. Не малка част приемаме и с консумацията на месо, защото в животновъдството употребата им също е прекомерна.
„Ако пием прекалено много антибиотици и убием собствените си бактерии, с които сме свикнали, с които нашето ДНК е запознато, с които нашето ДНК дори носи информация за тях, какво се получава – идват чуждите, патогенните бактерии. В резултат на това имунитетът се срива и тоя човек става хронично болен“, разясни д-р Стоян Тодоров – специалист по ревматология и вътрешни болести.
Според фармацевти, след истерията по време на ковид пандемията, намаляват случаите, в които пациенти опитват да си купят антибиотик без рецепта.
„Осъзнават необходимостта от рационален подход, защото, ако нашият подход не се промени, нашият, като хора, не само на нас в България, на всички хора по целия свят. Това е проблем, който тепърва ще се засилва и ще губим стотици хиляди човешки животи поради невъзможността да излекуваме такива инфекции“, категоричен е Евгени Панайотов – управител на аптека.
Част от хората признават, че се случва да си купят антибиотик без рецепта, други отричат да са го правили.
„Но започват вече да се появяват много случаи, където даденият пациент, който е в тежко състояние, има резистентност към тези антибиотици, т.е не му действат. В света не се представят нови молекули с антибиотици, може би защото светът за разлика от България не използва така безразборно антибиотиците“, каза още д-р Стоян Тодоров.
Електронна рецепта, строг контрол и разяснителна кампания сред лекарите са задължителни условия, за да се преустанови тази практика, смятат специалистите.

Седмица на лекарствената безопасност

Няма поскъпване на лекарствата

Ваксините против грип вече са по аптеките

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *