Сезират прокуратурата за цената на водата - Телевизия Шумен
Сезират прокуратурата за цената на водата

Сезират Върховната административна прокуратура за решението на КЕВР за цената на водата в Шумен. Кметовете на общини от областта искат и среща с министъра на регионалното развитие по казуса с водното дружество. Успоредно Шумен и Велики Преслав ще внесат жалби за драстичния скок на кубик вода от 3,43 лв. на 5,14 лв.
По предложение на областния управител решението на регулаторния орган, с което бяха одобрени бизнес плана и новата цена на водата, ще бъде обжалвано заради нарушение на процедурата.
„КЕВР е допуснал да разглежда бизнес плана без да се съобрази в рамките на административното производство по одобряването на този бизнес план, по съгласуването му от ВиК Асоциацията в Шумен“, каза проф. Христо Христов – областен управител на Шумен.
Шумен и Велики Преслав също подготвят жалби, с които да атакуват решението на КЕВР.
„Ако някой от тук колегите каже, че има механизъм, по който можем да влияем на ВиК, аз ще го подкрепя. Но предполагам, че никой не колегите не вижда такъв начин и механизъм. Просто е направено така, че да не се върши работа. Във ВиК сектора трябва да има глобални законови промени. Иначе ще се събираме, ще си говорим и няма да стигаме до никакви решения. Държавата ще си решава каква да бъде цената и какво да прави. Съжалявам, че го казвам“, подчерта Любомир Христов – кмет на община Шумен.
Управителят на ВиК не присъства на заседанието. Беше изпратил главния инженер, който опита да защити новата цена на водата.

 

„Тука не става въпрос за поскъпване на водата, а за актуализация по-скоро. Тъй като от 2019 не е сменяна цената. Оттогава електроенергията е поскъпнала над 300 процента, минималната работна заплата също от 610 на 780 е вдигната“, каза инж. Антон Стефанов – гл. инженер на ВиК-Шумен.
С изказването си той предизвика гнева на граждани, присъстващи в залата, както и реакцията на кмета на Хитрино.
„Въобще никак не съм съгласен, че финансовото състояние е на база на цената на водата. То е на база на такова лошо управление. Всички директори са идвали за определени неща да свършат и да си ходят. Не са идвали тук да го правят, защото дружеството да се стабилизира финансово“, каза Нуридин Исмаил – кмет на Хитрино.
Кметовете решиха да потърсят среща с министъра на регионалното развитие, въпреки че КЕВР е независим регулатор.

КЕВР одобри бизнес плана на ВиК

КЕВР решава за цената на водата в края на месеца

Пак отхвърлиха бизнес плана на ВиК

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *