Село Черенча във водна криза - Телевизия Шумен

Един от малкото дни, в които в дома на Йорданка вода има – иначе в село Черенча са на режим от години и всяко домакинство особено през лятото се бори с безводието. Йорданка се е запасила с туби.
„Снощи се прибрахме от море и нямаше как да се изкъпем, просто капки. Объркано е нещо, не знам. Рядко щастие е да потече. Смятам да остана тук , смятам разбирате ли, наистина искам да остана тук“, каза Йорданка Йорданова.
Среща по проблема свика областният управител Владимир Йолов, в присъствието на представители на ВиК и община Шумен, жителите на Черенча изразиха недоволството си.
„Аз съм 82-ра година, в това село съм роден, аз съм копал на тез водоеми тука, в КТА Мадара съм работил 40 години, пенсионирал съм се, тук живея, дъщеря ми иска да живее тук, внучката ми иска да живее тук и живеем. Живеем на най-високата точка, този водоем трябва да го пуснем“, каза местен жител.
„Днеска цялото село е без вода, как да го изпълним, ние свикнахме вече, 14 деца имам в детската градина, какво правим“, каза Хасан Мехмедов – кмет на с. Черенча.
Селото е на тежък воден режим, а причините за безводието са амортизирана ВиК инфраструктура и липса на достатъчно вода през сухия период на лятото. По време на срещата се взе решение в рамките на седмица да бъде изготвен актуален доклад по проблема.
„След като има такъв доклад ще организирам работна среща в областна управа, заедно с общинското ръководство , заедно с кмета на селото, с представители на ВиК, вие може да заповядате, за да можем с общи усилия да организираме някакъв работен план“, каза Владимир Йолов – областен управител на Шумен.
ВиК и Община Шумен не разполагат с финансов ресурс сами да решат проблема, поради което искания са отправени и до МРРБ, предстои да бъде съставена и работна група за решаване на водната криза в Черенча.

 

ВиК екипи работили цяла нощ, за да отстранят аварията

ВиК – Шумен инвестира в подмяна на част от довеждащия водопровод

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.