Симфониета - Шумен открива новия творчески сезон - Телевизия Шумен
Симфониета - Шумен открива новия творчески сезон

Симфониета – Шумен открива новия творчески сезон с концерт този четвъртък, 6 октомври. На сцената в зала “Проф. Венета Вичева” ще гостува един млад и талантлив пианист, който уверено завоюва своето място на световната музикална сцена – Емануил Иванов. Диригент ще бъде Любомир Денев – син. Концертът ще започне от 19:05 часа. В програмата ще звучат: Концерт за пиано и оркестър № 2, оп. 83 от Й. Брамс и Дивертименто за камерен оркестър /без опус/ от Панчо Владигеров.
Емануил Иванов привлича вниманието на международната музикална общност през 2019 г., когато печели първа награда на престижния Международен конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ в Италия. Многобройни са участията му във фестивали, както и соловите рецитали във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. Носител е на награди от престижни международни конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати”, на наградите „Кристална лира“ и „Млад музикант на годината“, както и на престижни награди във Великобритания като “Musicians’ Company Silver Medal” и “Carnwath Piano Scholarship”. През 2022 г. дебютира в една от най-
престижните европейски зали – „Херкулесзал“ в Мюнхен. В момента е студент в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит.
Любомир Денев – син е диригент и композитор. През 2021 г. Денев става първият носител на наградата за млад диригент на името на Стефан Линев. През същата година е един от 20 диригенти избрани от целия свят, полуфиналист на конкурс на Universität der Künste Berlin, където дирижира Berliner Symphoniker. През 2019 г. печели трета награда на диригентския конкурс в Лос Анжелис и първа награда на конкурса за ново произведение в „7/8“ в София с произведението „Балканска сюита“. От 2010 г. Любомир Денев е главен диригент на Филхармония „Пионер“. Гостувал е на повечето български оркестри, а с филхармония „Пионер“ е участвал във фестивали във Виена, Берлин, Будапеща, Ниш, Одрин, Солун, София, Пловдив, Варна и др. Автор е на концертна, филмова музика и множество оркестрации и аранжименти. От 2020 г. Любомир Денев оркестрира за London Musical Theatre Orchestra. Различни оркестри от страната и чужбина записват и изпълняват негова музика. В България учи дирижиране при проф. Пламен Джуров и доц. Деян Павлов, а в чужбина се обучава при знаменити професори – Колин Метерс, д-р Скот Уис, Нийл Томсън, Мартин Акервал и Джин Уанг.

Концерт на млади музиканти със Симфониета

Симфоничен концерт на открито

Деца свирят с музикантите от Симфониета – Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *