Симфониета - Шумен с концерт за 267 години от рождението на Моцарт - Телевизия Шумен

Симфониета – Шумен с покана за концерт. С изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №21 и Симфония №41 „Юпитер“ от В. А. Моцарт ще бъдат отбелязани 267 години от рождението на композитора. На концерта на симфоничния оркестър този четвъртък, 19 януари, младият и талантлив бандеонеонист Стоян Караиванов ще дебютира на шуменската сцена като диригент, а неповторимият пианист Людмил Ангелов ще изпълни своите авторски каденци в първа и трета част на концерта за пиано. Началото на концерта е от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

 

Стоян Караиванов започва своето обучение по дирижиране – магистърска степен при Найден Тодоров и Димитър Косев в Нов български университет през 2021 г. Специализира на два майсторски класа при доайена на диригентското изкуство у нас маестро Георги Димитров, в рамките на които дирижира Симфониета – София. През 2022 г. получава възможността да дирижира Симфониета – Видин в рамките на цикъла “Подиум на младия диригент”.
Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Носител е на престижната награда “Олга Камбурова” в рамките на церемонията “Музикант на годината – 2021”, организирана от предаването “Алегро виваче” и Българското национално радио.
Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Специализирал е бандонеон в Консерваторията „Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ – Каляри, Италия, както и жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика „Жак Морне“ при проф. Жак Морне във Франция. Участва в майсторски класове при едни от най-видните и доказани преподаватели. През юни 2021 г. с огромен успех дебютира със Софийската филхармония в зала „България“ под диригентската палка на Константин Илиевски.
Младият изпълнител е бил солист под палката на Константин Илиевски, Григор Паликаров, Димитър Косев, Христо Павлов, Левон Манукян, Калина Василева, Цанислав Петков, Иван Стоянов, Рамиро Ариста. Изнасял е концерти с редица оркестри в България, както и с Камерен оркестър „Синфониета дел Арте“, Австрия. Участвал е в множество престижни фестивали в България, Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър.
През есента на 2022 г. основава първия български танго оркестър “Либертанго” с участието на млади музиканти и става негов артистичен директор. Дебютът на оркестър “Либертанго” на Световния ден на тангото през 2022 г. е съпроводен отново с изключителен успех и препълнена зала “България”.
Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси „Фр. Шопен“ (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).
Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в редица зали сред които Берлинската Филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн Център” в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други. Негови албуми с изпълнения са издавани от български и световни компании. Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.
Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Полша с медал „ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 г. е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност.
През 2011 г. учредява Фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар.
Преподава в Нов български университет, където ежегодно провежда майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фредерик Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г.

Нов директор на Симфониета

Симфониета – Шумен със специална награда

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *