Спасяват стенописи в Мараш - Телевизия Шумен
Църква Мараш

Реставрация на уникалната църква в село Мараш подготвят от Българската православна църква. Храмът е на повече от 100 години, но красивите му стенописи за безмилостно замазани с блажна боя.
Църквата е вдигната през далечната 1890 година. Изцяло каменен градеж, дори и сводовете. Имала е уникални степописи. За красиво изписаната селска църква днес спомен пазят само най-възрастните жители на селото.
„Отгоре е самият Господ Исус Христос изрисуван и това някак си всява такова едно уважение и преклон пред Господ, когато е над тебе, много ясно, че някак си е по-въздействащо“, каза Живка Иванова.
През 80-те години на миналия век управници решили, че стенописите са доста стари и тъмни, за това измазали вътрешните стени с две ръце блажна бежова боя.
„Така съм говорил с един-двама реставратори, които желаят да дойдат тука и както те се изразяват “да мацнем”, казват, с техните препарати някъде нещичко, за да може да се хванем, да видим какво има отдолу под тези два или три пласта боя“, обясни отец Красимир.
Църквата е построена изцяло с дарения. Сред ценните вещи е неният полилей.
„Полилеят, той е надписан, има надписи. Подарен е от ветераните, които са се завърнали от война 1897 година, така пише на него. Подарък от тях. В знак на благодарност, че Бог ги е върнал в техните домове. Върнал ги е при семействата“, разказа отец Красимир.
Някои от иконите на олтара съща са дарения. Ако бъде възможно спасяването на иконописите ще се направи дарителска кампания, за да се съберат нужните средства, с които да се върне великолепието на Марашката църква.

Датираха Кръглата църква във Велики Преслав

Масова венчавка в с. Мараш

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.