Спор за канализацията в с. Мадара - Телевизия Шумен

Счупената канализационна тръба, от която се изливаха фекални води до водоизточника на село Мадара, е възстановена. Въпреки това законността на изграденото преди 12 години съоръжение предизвика напрежение и размяна на реплики на заседание на комисията по екология.
“Искам да се установи кой е разрешил изграждането на тази септична яма в този общински имот и защо Община Шумен досега, от 2020 година, от моя сигнал откакто съм го подал, не е предприела никакви действия по този проблем”, отправи питане кметът на с. Мадара Неделчо Неделчев.
“Какви проверки са направили, съществува ли тази канализация, кога е изградена. Защото тя е изградена по много интересен начин. Тя е изградена в санитарно-охранителната зона, и то Зона 2 на водоизточника”, посочи общинският съветник Добромир Драев.
На въпроса кой е отговорен за изграждането на канализацията, отговор даде Красимир Костов, който тогава беше кмет на
Шумен. “На базата на общ проект за ВиК сектора на село Мадара и се изпълнява частично, Със строителни книжа се прави само канализацията, тъй като Общината няма 18 милиона лева да направи целия обект”, разясни Красимир Костов.
Тръбата беше счупена при ремонт на пътя още през лятото и фекалните води няколко месеца се изливаха в общинското пасище до селския водоизточник.
“Предупредихме ги, че минава канализация, има тръба. Чистенето на моста беше една кофа, да се счупи тръбата и това е. За мен това не е чистене на надлез, значи е умишлено”, каза по време на заседанието Славчо Митев, жител на с. Мадара.
Тръбата била счупена в края на лятото, сигнал до Общината и до екоинспекцията обаче бил подаден чак в края на годината.
“РИОСВ са отишли и са направили проверка, поставили са ни срок да го възстановим. Възстановено е, направили са изследвания, ето го писмото, констатирали са, че няма замърсяване. Ето, ако аз лъжа, ето го къде е протокола, и към нас те повече нямат претенции”, заяви кметът на община Шумен Любомир Христов.
В крайна сметка председателят сложи край на разправията и съветниците продължиха по дневния ред на комисията.

Право на отговор: Кметът на Мадара оспорва твърдения на Община Шумен

Проверки след сигнал за замърсяване в Мадара

Проверка след сигнал за замърсяване в Мадара

Фекална локва до водоизточника на с. Мадара

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *